BLOG NŐI TÉMÁKRÓL

PMS (Premenstruális szindróma) - okok, tünetek és tippek a kezelésére

PMS (Premenstruális szindróma) - okok, tünetek és tippek a kezelésére

2023. okt. 17.

A PMS vagy Premenstruális szindróma egy olyan időszakot jelent, ami általában 1-2 héttel a menstruáció előtt kezdődik, és különböző érzelmi és fiziológiai tünetekkel jár. A premenstruális tünetek egy hosszú listát foglalnak magukba, de a legismertebbek közülük a következők:
  • Alhasi görcsök
  • Hangulatingadozások
  • Fáradtság és ingerlékenység
  • Puffadás és gázképződés
  • Hormonális pattanások
  • Izom- és fejfájás
  • Hajhullás
  • Menstruáció kimaradása
  • Túlevés és növekvő édesség utáni vágy

Ebben a cikkben közelebbről megvizsgáljuk, mi okozza a PMS-t, hogyan ismerhetjük fel, hogy érintettek vagyunk-e, és hogyan kezelhetjük ezt a szindrómát a legegyszerűbben.


Miért alakul ki a PMS?

Máig nincs teljesen ismert oka annak, mi váltja ki a PMS-t (Premenstruális szindróma). Azonban több elmélet is létezik a témával kapcsolatban.

Az egyik elmélet szerint az ösztrogén dominancia játszhat szerepet. A PMS-t régóta kapcsolják össze túl magas ösztrogénszinttel a testben. De ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy több ösztrogén kering a vérben. Lehet, hogy egyszerűen "csak" az ösztrogén kiválasztása van alacsonyabb szinten (valószínűleg a "lassabb" májműködés miatt). Második lehetőség, hogy alacsonyabb lehet a progeszteronszinted, ami aztán az ösztrogén/progeszteron arányban "magas ösztrogénszintként" jelenik meg, holott az ösztrogénszint valójában rendben van, csak a progeszteronszint alacsonyabb ehhez képest. Az utolsó variáció, hogy egyszerűen csak érzékenyebb lelkű vagy, emiatt reagálsz jobban a hormonális változásokra.

Nézzünk közelebbről a máj szerepét ebben az összefüggésben. A máj egyik fő funkciója a felesleges hormonok eltávolítása a vérkeringésből. Mivel ez a szerv olyan nagy mértékben függ a vízben oldódó B-vitaminoktól, bármilyen tevékenység, ami kimeríti ezeket a tápanyagokat, megváltoztathatja a máj működését. Ide tartozik a fogamzásgátló tabletta szedése, az alkohol vagy kávé fogyasztása, és a magas stresszszint.

Kutatások azt mutatják, hogy a B-vitaminok és magnézium pótlása segíthet helyreállítani a máj működését, és ezzel hatékonyabban eltávolítani az ösztrogént, ami javíthatja a PMS tüneteit. Emellett a testmozgás, a stressz csökkentése, legalább 8 órás alvás, megfelelő hidratáltság, és egészséges étrend, amely elegendő egészséges zsírt és rostot tartalmaz, is nagy hatással lehet a PMS tüneteire.

 

Premenstruációs tünetek

Ahogy minden nő egyedi, úgy a PMS tünetei is egyediek. Valakinek akár 14 napig is eltarthatnak, és mindennapi életünket is befolyásolhatják, míg másoknak nincs is tudomásuk arról, hogy mi is az a PMS. Ide tartoznak:

  • alhasi görcsök
  • hangulatingadozások
  • fáradtság és ingerlékenység
  • puffadás és gázképződés
  • hormonális pattanások
  • izom- és fejfájás
  • túlevés és növekvő édesség utáni vágy
  • mellek érzékenysége
  • fáradtság
  • hajhullás
  • koncentrációzavar
  • alvászavar
  • depresszió és düh

A tünetek változóak lehetnek hónapról hónapra, mások esetében állandóak, mindig azonosak lehetnek. Azonban közös bennük az, hogy a menstruáció megérkeztével minden tünetnek el kell múlnia.

Körülbelül a PMS-től szenvedő nők felének más egészségügyi problémái is lehetnek, amelyek ebben az időszakban súlyosbodhatnak. Ezek a problémák sok tünetet osztoznak a PMS-sel, és magukba foglalják:

  • Depresszió és szorongás - a tünetek azonosak lehetnek a PMS-sel, és a menstruáció előtt súlyosbodhatnak.
  • IBS vagy irritábilis bél szindróma (az emésztőrendszer funkciózavara) - görcsök, puffadás, gázok, az IBS tünetei hajlamosak a menstruáció előtt súlyosbodni.
  • Krónikus fáradtság szindróma - a nők általában fáradtabbak, hajlamosabbak erős vérzésre és korai menopauzára.
  • Fájdalmas hólyag szindróma - a hólyagproblémákkal küzdő nők menstruáció alatt hajlamosabbak a görcsökre.

 

Hogyan kezelhetjük hatékonyan a PMS-t?

Az első és legfontosabb lépés az, hogy tudd, nem kell minden hónapban "szenvedned". Ahogy korábban már említettük, az egészséged a saját kezedben van, és a rendszeres testmozgás, a stressz csökkentése (meditáció, jóga), legalább 8 óra alvás, megfelelő hidratáltság és az egészséges táplálkozás, amely tartalmaz elegendő egészséges zsírt és rostot, nagy hatással lehet. Az alábbi tápanyagokat, amelyeket belefoglaltunk a természetes női italunkba, a Vellena-ba, tudományos kutatások és tanulmányok támasztják alá, és támogatják a PMS tüneteinek enyhítését:

  • B-komplex: A B-vitaminok egész sorozata elengedhetetlen az anyagcseréhez és több neurotranszmitter működéséhez. Kimutatták, hogy a B6 segít a depresszió és szorongás elleni harcban a PMS esetében. Az egyik nagy előnye, hogy képes egyszerre enyhíteni sokféle PMS tünetet. A B6 vitamin hozzájárul a hormonális aktivitás szabályozásához, ami segít az hormonális akné, hangulatingadozások, szorongás és ingerlékenység, valamint a rendszertelen menstruáció enyhítésében.
  • C-vitamin: A C-vitamin, ami elengedhetetlen a vas felszívódásához, biztosítja, hogy a vas az étkezésedből olyan formában kerüljön raktározásra, ami elfogadható a szervezet számára. Hozzájárul a normális kollagén kialakulásához a fogíny, a bőr, a fogak, a csontok és az erek normális működéséhez. Hozzájárul az idegrendszer normális működéséhez és az normális pszichológiai funkcióhoz, segít enyhíteni a hangulatingadozást.
  • D-vitamin: Tanulmányok azt mutatják, hogy sok PMS-ben szenvedő nőnek alacsonyabb a D-vitamin szintje. A nagy dózisú D-vitamin kapcsolatba hozható a PMS tüneteinek enyhítésével, mint például a hátfájás és sírás.
  • Kalcium: Kimutatták, hogy a kalcium hiánya vagy az ásványi anyag felszívódásának zavara növeli a PMS tüneteinek kockázatát. A kalcium pótlása enyhíti a depressziót, a szorongást és a puffadást. A kalcium szükséges a normál csont- és fogállapot fenntartásához. Hozzájárul a normál véralvadáshoz és az energiatermelő folyamatokhoz, csökkentve a puffadást.
  • Magnézium: Ez az ásványi anyag elengedhetetlen az anyaméh összehúzódásához a menstruációs ciklus során, és segíti a testet az endometriális váladék eltávolításában. Emellett kulcsfontosságú tényező a dopamin szintézisében az agyban (neurotranszmitter), aminek az egyensúlyhiánya szorongáshoz vezethet.
  • E-vitamin: Az E-vitamin erős antioxidáns, amely védi a sejteket az oxidatív stressztől (például a bőr öregedésétől).
  • L-triptofán: Ez az esszenciális aminosav a B3 és B6 vitamin segítségével részt vesz a melatonin és a szerotonin hormonok szintézisében, amelyek hozzájárulnak a jó hangulathoz, pozitív gondolkodáshoz, nyugodt alváshoz, a stresszhelyzetek kezeléséhez és általánosságban az állapot és a regeneráció javításához.

Végülis, minden az öngondoskodásra és önmagad szeretetére vezethető vissza. Ha képes vagy felismerni, hogy a menstruációs ciklusod melyik szakaszában vagy (további információkért tekintsd meg ezt a cikket), megérted, hogy a tested mit próbál elmondani neked, és hogy szüksége van-e lassulásra, regenerációra, vagy talán jobb lenne elővenni a biciklit a pincéből és tekerni egy kört az erdőben. A Vellena úgy terveztük, hogy segítsen minden szakaszban a menstruációs ciklusod során, és hozzájárulhass a hormonális (és talán belső) egyensúlyod helyreállításához.

PMS (Premenstruális szindróma) - okok, tünetek és tippek a kezelésére

2023. okt. 17.

PMS vagy Premenstruális szindróma egy olyan időszakot jelent, ami általában 1-2 héttel a menstruáció előtt kezdődik, és különböző érzelmi és fiziológiai tünetekkel jár.

Ebben a cikkben közelebbről megvizsgáljuk, mi okozza a PMS-t, hogyan ismerhetjük fel, hogy érintettek vagyunk-e, és hogyan kezelhetjük ezt a szindrómát a legegyszerűbben.

A nők 4 arca - miért vagyunk mi nők ciklikusak, és hogyan mutatkozik ez meg?

A nők 4 arca - miért vagyunk mi nők ciklikusak, és hogyan mutatkozik ez meg?

2023. okt. 17.

Tudtad, hogy minden menstruációs ciklus négy fázisra osztható? Hasonlóan ahhoz, ahogy a természetben is négy évszak van jelen, a menstruációs ciklust is fel lehet osztani tavaszra, nyárra, őszre és télre.

Ezek az egyes fázisok nemcsak a testben zajló fizikai folyamatokra vannak hatással, hanem arra is, hogyan érezzük magunkat, hogyan él meg az ember bizonyos dolgokat 🥰😭, tehát az érzelmi állapotunk is. Mivel a "ciklus" szóból származik, ez azt jelenti, hogy mi nők is ciklikusak vagyunk, nem vagyunk mindig ugyanolyanok, ezért az egyes fázisokban különbözően reagálunk a helyzetekre.

 

Miért érdemes figyelni a menstruációs ciklusunkra?

Az egyik nagyon felszabadító érzés, amikor rájövünk, hogy a hangulatunk összefügg a menstruációs ciklusunk aktuális fázisával. Egyszerűen mondva, rájövünk, hogy teljesen normális, ha szomorúnak vagy sírósnak érezzük magunkat a menstruáció előtt, mivel ezeket az érzéseket a legtöbben átéljük.

Természetesen más tényezők is befolyásolják a hormonális egyensúlyunkat, mint például az étrend, alvás, pihenés, mozgás és stressz. Azonban a menstruációs ciklus fázisai gyakran a legkevésbé említett befolyásoló tényezők, és azok megértése sok választ hozhat számunkra. Testünk kommunikál velünk, tanuljuk meg meghallani őt. 😊

 

1. Az Ovuláció előtti fázis – Tavasz

Ez a fázis néhány nappal a menstruáció befejezése után következik be, és néha preovulációs fázisként is említik. Az ovulációig tart. A fázis elején a hormonszintek alacsonyak, de fokozatosan emelkedni kezdenek.

Ahogyan tavasszal a természetben minden kivirágzik és életre kel, úgy mi is ebben az időszakban érezzük magunkat a leginkább energiadúsnak, felszabadultnak, magabiztosnak, társaságkedvelőnek, mintha az egész világ csak a miénk lenne 💃. Ez az a ciklusfázis, amely ideális új projektekhez, fizikai állóképességhez, új dolgok tanulásához. Ebben a fázisban játékosak és kacérok vagyunk 💄. A sportolás könnyedén megy, kevesebb alvásra van szükségünk, mert több energiánk van. A fogyás is sokkal könnyebben megy.

 

2. Ovulációs fázis – Nyár

Elle commence quelques jours avant l'ovulation et se poursuit quelques jours après celle-ci. Au cours de cette phase, l'ovulation se produit dans le corps, lorsque le corps est le plus fertile - l'ovule est libéré du follicule, ce qui déclenche l'hormone lutéinisante.

Hogyan érezzük magunkat ekkor? A szeretkezési vágy a csúcspontján van, vonzóbbnak érezzük magunkat - az aktus intenzívebb élménnyel jár, és a mély szeretet érzése jellemzi ❤️. Ebben a fázisban nagyobb képességgel gondoskodunk és támogatjuk családunkat, barátainkat és környezetünket. Figyelmesebbek, áldozatkészek vagyunk, sugárzik belőlünk a szeretet, gyengédség és nőiesség - mivel felkészülünk az anyaság lehetőségére, ha a petesejt megtermékenyülne. Ebben a szakaszban könnyedén kezelünk több tevékenységet is egyszerre 💪.

 

3. Menstruáció előtti fázis – Ősz

Ez az időszak az, amikor a PMS (Premenstruális szindróma) tetőzik. De ne aggódjatok, itt van a Vellena. 😊 A menstruáció előtti időszak az ovulációs fázis befejezése után kezdődik, és általában a menstruáció megkezdéséig tart - általában kb. 7 nappal a menstruáció előtt.

Ebben a szakaszban sokkal irritáltabbak, hátfájosabbak vagyunk, alhasi fájdalmaink lehetnek, feszültség és a vízvisszatartás is lehetséges, édességre vágyunk, és hajlamosak vagyunk túlenni magunkat. Ebben a fázisban a fogyás a legnehezebb. Szomorúak, sírásra hajlamosak, depressziósak vagyunk és hangulatingadozásaink lehetnek 😣😢.

Az energiaszintünk csökken, és ez így van rendben - nem nyújthatunk mindig 100%-os teljesítményt. Ebben a fázisban inkább visszavonulót kellene fújnunk – mert ha a petesejt megtermékenyült volna, ez egy új élet kezdetét jelentené a testünkben. Tehát a kreativitás, kritikus gondolkodás és az inspirációk megragadása kap teret – ideje ilyenkor kevesebbet adni és többet gondoskodni magunkról, időt szánni a belsőnk felfedezésére.

4. Menstruációs fázis – Tél

Ez az időszak a vérzés első napjával kezdődik 🩸 - a méhnyálkahártya egy része kilökődik a méhből. A hormonszintek nagyon alacsonyak.

Képzeljük el ezt az időszakot úgy, mint a tél időszakát - már négy évszakot váltottunk, és most eljött a tél, amikor lecsendesülünk, hagyjuk, hogy a testünk megpihenjen a meleg kandalló mellett, a takaró alatt. Ez az időszak lehetőséget ad nekünk arra, hogy egyensúlyt találjunk🧘‍♀ a belső intuíció és a külső intellektus kifejezése között, helyet ad a regenerációnak és az önmegfigyelésnek. Szükségünk van arra, hogy lelassítsunk, elengedjük mindazt, ami már nem működik, és üdvözöljük az újat, fiatalabbat, energikusat. Egy ciklus véget ért, és új kezdet következik 😊.

Mi, a Vellena csapatában, meg vagyunk győződve arról, hogy a belső egyensúly az alapja minden testi harmóniának. Amikor elfogadjuk menstruációs ciklusunkat, mint a nőiességünk természetes részét, sokkal jobban fogjuk magunkat érezni, nőiesebbek leszünk, vonzóbbak és magabiztosabbak. Jobban fogjuk érteni testünket, és képesek leszünk értelmezni azokat a jeleket, amiket küld nekünk. Kívánjuk, hogy örömmel várd a menstruációs időszakot, és ne legyen számodra minden hónapban visszatérő rémálom. ❤️

A nők 4 arca - miért vagyunk mi nők ciklikusak, és hogyan mutatkozik ez meg?

2023. okt. 17.

Tudtad, hogy minden menstruációs ciklus négy fázisra osztható? Hasonlóan ahhoz, ahogy a természetben is négy évszak van jelen, a menstruációs ciklust is fel lehet osztani tavaszra, nyárra, őszre és télre.

Ezek az egyes fázisok nemcsak a testben zajló fizikai folyamatokra vannak hatással, hanem arra is, hogyan érezzük magunkat, hogyan él meg az ember bizonyos dolgokat 🥰😭, tehát az érzelmi állapotunk is.

Fájdalmas menstruáció: A kellemetlen igazság arról, hogy a modern életstílus, hogy hat a hormonális egyensúlyunkra

Fájdalmas menstruáció: A kellemetlen igazság arról, hogy a modern életstílus, hogy hat a hormonális egyensúlyunkra

2023. okt. 17.

Tudtad, hogy az életstílusunk (az, amit eszünk, mennyit mozgunk, mennyit alszunk, mennyi időt pihenünk, stb.) közvetlen hatással van a hormonális egyensúlyhiányunkra? A fájdalmas menstruáció vagy az erős PMS tünetek arra utalnak, hogy hormonjaink nincsenek egyensúlyban. A női hormonok havi ingadozásokon mennek keresztül, de az életmódunk is befolyásolja ezeket a fluktuációkat.

A mai világban egyre nagyobb nyomás nehezedik ránk, a sebességünkre (mindennek "gyorsan készen kell lennie"), ami tartós stresszt okoz. Ha ehhez hozzávesszük az alultápláltságot, a kevés alvást és mozgást, nem csoda, hogy a PMS tüneteink minden hónappal rosszabbodnak.

Az életünk minden aspektusára odafigyelni azonban nem elég csak a menstruáció előtti héten. A hormonális és életmódbeli egyensúly megtalálása gyakran egész életen át tartó út, de gyümölcsöző. 😊.

Mit kerülj el a PMS tünetek és fájdalmas menstruáció enyhítése érdekében?

Lehet, hogy ez nem újdonság számodra, de ha ezekből az ételekből túl sokat fogyasztasz, valószínűleg hormonális egyensúlytalansághoz vezethet, aminek eredményeként gyenge/fájdalmas menstruáció és intenzív PMS tünetek jelentkezhetnek (alhasi görcsök, hangulatingadozások, fáradtság és ingerlékenység, puffadás és gázképződés, hormonális akné, izomfájdalmak, hajhullás, alvászavarok, düh és depresszió).

 

Cukor és glutén

 

Sajnálatos módon a cukor és glutén gyulladáskeltő élelmiszerek. Nem azt mondjuk, hogy teljesen kerülni kell őket. Mi is jól ismerjük azt az időszakot a menstruáció előtt, amikor a vágy a édességekre különösen erős, és ez teljesen rendben van. Fontos azonban, hogy figyeljünk az elfogyasztott cukor mennyiségére az étrendünkben, és a glutén fogyasztásakor válasszunk "sötétebb" gabonákat, amelyek magukban hordozzák a teljes gabonaszem héját (úgynevezett teljes kiőrlésű lisztek, péksütemények), mivel ott a glutén magasabb rosttartalommal van kompenzálva.

 

Koffein

 

El tudod képzelni az életed koffein nélkül? Mi sem tudtuk - egyáltalán nem. De eljutottunk oda a ponthoz, amikor nem volt más választás, és saját bőrünkön tapasztaltuk, hogy a kávé, vagyis a koffein hatással van hormonális egyensúlyunkra, és nem mindig pozitív irányban.

A kortizol hormon a mellékvesék által termelt hormon a testünkben, és felelős azért, hogy elegendő energiánk legyen, amikor szükségünk van rá (reggel, amikor felkelünk, sok van belőle, napközben a szintje csökken, hogy este lefekhessünk és aludhassunk). Ha reggel szívesen iszol egy vagy akár két csészényi kávét, a koffein hatással van a mellékvesék működésére, és nagyobb stresszt okoz nekik, ami több kortizol termelődéséhez vezet (a kortizol a stressz kezeléséért is felelős). A magasabb kortizolszint hatással van a vér cukorszintjére, ami aztán fáradtságban, állandó éhségérzetben, édesség iránti vágyban, gyakori vizelésben és fogyás nehézségeiben nyilvánul meg. Biztosan észrevetted, hogy a kávé elfogyasztása után hirtelen sok energiád van (a kortizol emelkedik), de egy idő után a fáradtság visszatér, éhesnek érzed magad, még akkor is, ha már ettél, és édességre vágysz? (a vércukorszint megemelkedett).

Minden a mennyiségtől függ. Nem kell azonnal lemondanod a kávéról, elég lehet napi egy csészére korlátozni.

 

Alkohol  

 

Az alkoholfogyasztás közvetlen összefügg a PMS tüneteinek fájdalmas jellegével. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az alkohol közvetlenül kapcsolódik a testünkben az érzelmeinket és hangulatunkat szabályozó hormonokhoz. Ezek közé a hormonok közé tartozik a szerotonin is. Az emelkedett alkoholfogyasztás növeli a PMS tünetek súlyosságát és a menstruáció fájdalmasságát vagy rendszertelenségét. Bármennyire is nehéz, próbáld meg az esti egy pohár bor fogyasztását heti 2-3 alkalomra korlátozni.

 

Gyorséttermi ételek

 

A feldolgozott és csomagolt ételek mesterséges hormonokat tartalmaznak, gyakran tele vannak cukorral és sóval. Tanulmányok szerint az érzelmi és fizikai PMS tünetek sokkal súlyosabbak a nőknél, akik rendszeresen fogyasztanak feldolgozott ételeket. Tehát bár a házi ételek elkészítése hosszabb ideig tarthat, ez a fáradozás megéri. Kutatások azt mutatták, hogy a nyugati típusú étrend, különösen a feldolgozott élelmiszerek magasabb PMS esetszámot okoznak.

Mindannyiunknak van kedvünk néha enni egy tasak chipset vagy inni egy pohár kólát. Ha időről időre teszed ezt, nincs gond, de ügyelj rá, hogy ezeket az ételeket ne fogyaszd naponta, mivel ugyanúgy káros hatással vannak a hormonális rendszeredre, mint más szerveidre.

 

Milyen életmódbeli változtatásokat tehetsz a PMS, fájdalmas és rendszertelen menstruációs tünetek enyhítése érdekében, hogy helyreállítsd a hormonális egyensúlyodat?

 

Alvás

Naponta engedj meg magadnak 8-9 óra alvást, és próbálj mindig elfogadható időben lefeküdni. Igen, a kisgyerekes anyukák esetében ez a feltétel nehezen teljesíthető, így legalább aludj te is, amikor a kisbabád alszik.

 

Mozgás és testmozgás

A rendszeres testmozgás szignifikánsan csökkentheti a PMS tüneteit, legyenek azok érzelmi vagy fizikai jellegűek. Valószínűleg észrevetted, hogy egy edzés után sokkal boldogabb és elégedettebb vagy. Lehet ez futás, jógázás, pilates vagy súlyemelés, mindegy, hogy mi az, csak élvezd és örömmel végezd.

 

Stressz

A stressz egészséges módjának megszüntetése kulcsfontosságú a női test és egészség egyensúlyának fenntartásához. A stressz zavart okozhat a hormonjainkban, és még inkább súlyosbíthatja a PMS tüneteket. A jóga, meditáció vagy az ön egyensúlyának megtalálása és az idő saját magadra fontos része kell, hogy legyen a menstruációs ciklusod egyensúlyának.

 

Hidratáció

Lehet, hogy az ivás egyszerűnek tűnik, de figyelj arra, hogy ne igyál meg egy liter vizet egyhuzamban, majd órákig semmit. Ajánlott kisebb mennyiségeket (1,5-2 dl) minden fél-egy órában meginni. Ezen módszerrel valósággal hidratálod a testedet, ahelyett hogy a víz csak "átfolyna" rajtad, és túlterhelnéd a veséidet.

 

Vellena

És végül a legjobb😇. A Vellena női természetes ital olyan összetétellel készült, hogy ne csak finom legyen, hanem segítse a szükséges tápanyagok pótlását a belső és hormonális egyensúlyod helyreállítása érdekében.

A Vellena-t naponta egyszer keverd el 1 dl vízben, hogy finom italt készíthess, ami segít csökkenteni a PMS és a fájdalmas vagy rendszertelen menstruációs tüneteket.

Fájdalmas menstruáció: A kellemetlen igazság arról, hogy a modern életstílus, hogy hat a hormonális egyensúlyunkra

2023. okt. 17.

Tudtad, hogy az életstílusunk (az, amit eszünk, mennyit mozgunk, mennyit alszunk, mennyi időt pihenünk, stb.) közvetlen hatással van a hormonális egyensúlyhiányunkra? A fájdalmas menstruáció vagy az erős PMS tünetek arra utalnak, hogy hormonjaink nincsenek egyensúlyban. 

SZÓRÓLAP

2021. máj. 22.

SZÓRÓLAP

SZÓRÓLAP

2021. máj. 22.